Alfred Bernhard Nobel

Ivar Libæk: Alfred Nobel og Nobelprisene
Alfred Bernhard Nobel var en svensk oppfinner, født i Stockholm i 1833. Hans fremste innsats var å gjøre verdens sterkeste sprengstoff - flytende nitroglyserin - anvendelig. Dynamitten (av gresk, dynamis, kraft) ble hans varemerke, og den la grunnlaget for den enorme formuen hans. Da Alfred Nobel døde i 1896, var han Europas rikeste ungkar med fabrikker over hele kontinentet
I vår tid er Alfred Nobels navn knyttet til de fem Nobelprisene. I testamentet fra 1895 bestemte han at nesten alt han eide skulle selges og pengene settes i et fond. Det ble fra 1900 forvaltet av Nobelstiftelsen i Sverige. Avkastningen skulle hvert år deles i fem deler og gis til verdige vinnere. De fire første prisene (fysikk, kjemi, medisin/fysiologi og litteratur) skulle svenske institusjoner ha ansvaret for. Den femte prisen skulle tilfalle den som hadde gjort mest for fredsarbeid. Nobel bestemte at en uavhengig komite utnevnt av den norske nasjonalforsamlingen, Stortinget, skulle kåre det vi i dag kaller "fredsprisvinner". De første fredsprisvinnerne fra 1901 var grunnleggeren av Røde Kors, sveitseren Henry Dunant og fredsforkjemperen, franskmannen Frédéric Passy.

I dag regnes Nobels fredspris som den fremste utmerkelsen noe menneske eller noen institusjon eller organisasjon kan bli tildelt for fredsarbeid.

I 1969 godtok Nobelstiftelsen at Sveriges Riksbank opprettet "Sveriges Riksbanks pris i økonomi til Alfred Nobels minne". Det er vanlig å kalle minneprisen Nobelprisen i økonomi, og den blir utdelt sammen med de andre Nobelprisene på Alfred Nobels dødsdag 10. desember, men den er altså ikke en ekte Nobelpris fordi den ikke er nevnt i testamentet av 1895. Nobels slektninger har alltid vært motstandere av denne prisen. Det er Kungliga Vetskapsakademin i Stockholm som velger vinner i økonomi.

Finn ut mer om Alfred Nobel og Nobelprisene
Det Norske Nobelinstitutt
Nobelstiftelsen i Stockholm

NRK- skole: Alt om Nobels fredspris på 5 minutter